Tema broja – Smeće – Manifest

Uredništvo časopisa Kontrapost – Radovi studenata Odsjeka za povijest umjetnosti kao temu ovogodišnjeg broja odabralo je Smeće.  Odabirom ovakve teme želimo naglasiti važnost povijesti umjetnosti kao humanističke znanosti čija je uloga osim istraživačko-faktografske i valorizacijska. Ujedno želimo i preispitati važnost  valorizacije u vremenu u kojemu nikome više ne treba dopuštenje da svoj rad podijeli sa svijetom.

Izabravši ovakvu temu, ukazujemo na svu odbačenu umjetnost, u prošlosti i u sadašnjosti, zbog raznih razloga; od političke nepodobnosti do manjka obrazovanosti autora, kao i zbog svog malograđanskog karaktera. U istom košu završavaju i umjetnici čija su djela suviše očekivana, no i oni koji svojem radu pristupaju previše ekstremistički. Prirodna reakcija na taj promjenjivi sustav složenih vrijednosti jest upravo poigravanje sa istima pa tako nastaje umjetnost kiča, šunda i lošeg ukusa koja ponosno nosi upravo ta obilježja. Kič kao smeće proučavali bismo kroz teorijsku prizmu kao i onu popularne kulture. Također bi se osvrnuli na poveznicu kiča, masovnog turizma i spomeničke baštine.

Tema broja asocira i  na aktualnu ekološku problematiku koja je čest motiv u stvaralaštvu suvremenih umjetnika. Takvu problematiku osvještavaju korištenjem atipičnih materijala u skulpturi, dizajnu i ostalim primijenjenim umjetnostima, land artom,aktivističkim performansom te recikliranjem materijala. Također, promatrat ćemo recikliranje ideja kao jedno od najčešćih načela  postmodernističke umjetnosti..

Uz sve navedeno, voljeli bismo da tema smeća ostane otvorena i na osobnu interpretaciju. 

Nastojali bi smo uključiti što veći broj kolega i studenata srodnih studija. Ovim projektom bismo voljeli potaknuti međusobnu suradnju budućih kolega na razini države i šire.