Arhiva

Kontrapost 11

Na samom početku rada na jedanaestom izdanju Kontraposta postavilo se pitanje na koji način unaprijediti i učiniti atraktivnijim časopis za koji se, kako se stječe dojam, u posljednjih nekoliko godina sve više gubi interes među studentima. Odgovor na to pitanje pokušale smo dati uvođenjem teme broja, što je posljedica težnje za oblikovanjem izdanja koje se sadržajno neće najvećim dijelom oslanjati na objavu seminarskih radova nastalih u sklopu pojedinih kolegija, nego će pružiti poticaj za istraživanje tema vezanih uz struku i izvan okvira obveznih zadataka. Odabir teme Akt je AKTualan: golo tijelo u umjetničkom i kulturno-povijesnom diskurzu bio je uvjetovan željom da usmjerimo pažnju na jedan od fenomena s kojim se neprestano susrećemo, kako u umjetnosti, tako i u vlastitom životnom okruženju.

Tema je odabrana s namjerom da bude otvorena te da ostavi dovoljno prostora za različite pristupe i bude poticaj našim kolegama, neovisno o tome koje ih područje povijesti umjetnosti zanima. Uz istraživačke radove uvrštene su i kraće tekstualne forme, a kao rezultat izmjena prijašnjeg koncepta, jedanaesto je izdanje podijeljeno u pet cjelina: Forum, Studentski radovi, Prijevodi, Kritika i In memoriam. 

Kontrapost br. 11 uključuje i novost u predstavljanju umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Željele smo istražiti u kojoj je mjeri golo tijelo, kao tema ili motiv, pristuno u radu mladih umjetnika i tako preispitati aktualnost akta.

Ponosne smo jer je prilikom rada na ovom broju ostvarena uspješna suradnja sa studentima i profesorima drugih odsjeka Filozofskog fakulteta te im želimo zahvaliti na tome. Zahvaljujemo i svima koji su odgovorili na naša pitanja vezana uz temu broja, svim autorima, mentorima i ostalim profesorima Odsjeka za povijest umjetnosti, kao i svim suradnicima koji su nam nesebično pomogli u realizaciji ovog izdanja.

Uredništvo Kontraposta 11

Preuzmi Kontrapost 11

 

Kontrapost 10

Izrezak

Dragi čitatelji, pred Vama se nalazi deseto izdanje časopisa Kontrapost. Početkom 2015. godine kao novo uredništvo odlučili smo se za novi pristup izdavanju studentskog časopisa što je rezultiralo ovim digitalnim izdanjem. Za ovaj broj skupili smo radove studenata preddiplomskog i diplomskog studija na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta. Iako u novom digitalnom izdanju, zadržali smo tradicionalnu strukturu časopisa koja obuhvaća studentske seminarske radove, samostalne istraživačke radove te prikaze projekata. Svaki rad, specifičan u svojoj temi i načinu njena prikaza, donosi uvid u individualne studentske interese. Iako su odabrane teme u ovogodišnjem broju Kontraposta osoban odabir svakog od autora te odraz trenutnih afiniteta među studentima Odsjeka za povijest umjetnosti, nadamo se da će se u časopisu naći ponešto za svakoga.

Uredništvo Kontraposta 10

Preuzmi Kontrapost 10

 

 

 

Radovi studenata Odsjeka za povijest umjetnosti 1